Återvänd till första sidan.

  

  Mjölkdags.
       Elisabeth Elg 1945.

    - Nu går jag och hämtar mjölken, skall ni med?
Det är klart att pojkarna vill gå med.
    -Måste jag tvätta ansiktet? Hur ser jag ut i håret? Det är två ständigt återkommande frågor sedan den kvällen, då Stina och Inger från Kärret visade sig på gården, där vi varje kväll hämtar vår mjölk. Inger, hon ler så rart, kunde Peter säga, och funderar hur det blir till vintern. Då skulle han ha samma skolväg som Inger, åtminstone en bit.           Men en kväll kom båda pojkarna hem, och Peter berättade att Inger bara lekte och nojsade med Stephan. Stephan ser glad ut och påstår med säker röst att nu hade han snart pussat alla flickorna i byn. 
Vi skrattar, ty alla flickor är nog bara Stina och Inger. Hur kommer det att gå, när båda pojkarna är stora? Peter är nog den snyggaste, men Stephan med sin charm har allt sedan babyåren intagit alla kvinnors hjärtan.
    Vägen till gården,Nyestu, går alltid fort. En och annan kantarell hittar vi och vid smultronstället måste vi stanna en stund. Och så får mamma berätta hur det var när hon var liten. Och de mest banala händelser tycks vara av stort intresse för barnen.
    I ladugården är det varmt. Kalven slickar min hand med sin sträva tunga, grisen grymtar, Hon tycks vara en koleriker och verkar alltid arg. Mirjam, katten, sitter förväntansfullt bredvid Ingrid som mjölkar. Mirjam jamar så bevekande som helst, ty kovarm mjölk är kattens förtjusning. 
    Ingrid har bundit fast kons svans vid bakbenen så att hon slipper ha svansen slängande runt sina öron. Jag erinrar mig en god vän som ibland brukade berätta om sina läroår i en järnhandel. Var gång det var realisation, hämtade man bl.a. några märkvärdiga apparater ifrån lagret. Det var kosvanshållarna. Och lika säkert fick de bäras tillbaka, när realisationen var över. Vi har skrattat mycket åt dessa kosvanshållare, och när jag ser snöret kring kons svans, tänker jag på orden: Varför göra det enkelt när man kan göra det komplicerat?  Min son Peter tycks t.ex ha denna inställning, när han spänner trådar tvärs över rummet, bygger upp konstrika apparater av diverse hjul, spik och allahanda grejor för att få en krok i bortersta hörnet av rummet att röra sig, när han drar i ett snöre på andra sidan rummet.
    Nu kommer Simon in i ladugården. Han sätter sig på en upp-och-nedvänd låda, skjuter hatten över ögonen, nästan ner till näsan, kliar sig betänksamt i håret och säger:  -Jag tror visst at Rut tänker bjuda på kaffe. Han verkar lättad, det var väldigt svårt att få fram inbjudan, och jag vet inte heller hur jag skall reagera. Febrilt kliar jag kalvens panna, där de små hornen ännu känns så mjuka. -Jaså, skall hon det. Och så är det tyst igen. -Ja tack, då går vi väl in då, bryter jag så småningom tystnaden. 
Långsamt sneddar vi över gårdsplanen till köket.
    Rut är sysselsatt med att plocka fram den fina servisen.  
    -Varsågoda och stig in i salen. Hon visar oss vägen till finrummet. Och jag är verkligen överraskad. En stor sal med bjälkar i taket, vitt skurgolv och en stor vitkalkad öppen spis. Ett så grannt rum. Vi sätter oss ned på skinnsoffan och ser oss omkring. Vi har gott om tid, ty Rut skramlar med spisringarna.  Där borta står Simons eleganta, polerade skrivbord, som han köpte för penninggåvan på 40-årsdagen. En matsalsmöbel och så en grann pappersbonad med ett slottsliknande hus och en svandamm. De gammeldags prydnansföremålen och en stämning av den gamla tiden får mig att tänka på hur man förr klädde sig i sockendräkten när man skulle klä sig fint. Vilken pondus skänkte inte helgdagsdräkten. Den spinkigaste jänta fick värdighet med sina stärkta kjolar, de granna smyckena som gick i arv, halsduken och allt som hörde till. Varför går vi ifrån alla traditioner, allt som är vackert och typiskt för just oss?
    Rut kommer in och sätter fram tre stolar. Det är dukat för tre. och jag funderar intensivt, hur hon väl hade tänkt sig detta. 
Jo, pojkarna och jag skall sätta oss där. Och jag känner mig lite som på en scen med åskådare. Ty Simon har satt sig i gungstolen, hans far Valfrid hittar en stol vid väggen och Rut står avvaktande och passar upp oss. Jag tycker nog att det hade varit roligare om vi alla satt vid samma bord. Men nu är det vi som är gäster, och då är det det här som är brukligt. Kanske gör de skillnad på stadsfolk och bönder?
    Ungarna äter den ena kakan efter den andra. Och visst är de hemskt goda trots att jag har svårt med att äta med åskådare. På vägen hem undrar barnen varför mamma aldrig bakar så goda bullar och kakor. Och jag försöker att få dem att förstå att livsmedelskupongerna, som fortfarande finns kvar efter kriget, påverkar kakbaket. Men jag förstår att barnen har sina egna tankar. 
-Hon skyller på kort, bara för att hon inte kan baka så bra som folk på landet. Det läser jag tydligt i deras ansikten.
    På natten drömmer jag hur jag dansar med Simon på hans vitskurade golv i den stora salen. 
Och jag har en sockedräkt på mig med flera kjolar.
Och det är varmt, så varmt.

                                                                       ..........................
 

Återvänd till första sidan. © 2010 Peter Elg. Med ensamrätt.